Ebeveynlik Becerilerinizi Geliştirin:
Ebeveyn olmak hem çok keyifli, hem de ağır bir sorumluluk isteyen zorlu bir süreç. Bu süreçte çocuklara doğru ebeveynlik yapmak ve mutlu birer birey olmalarını sağlamak için bazen sıkıştığımız ve zora düştüğümüz zamanlar olabiliyor. Çocuklar büyüdükçe ihtiyaçları farklılaşıyor ve bir noktada annenin, çocuğun kendisinden bağımsız bir birey olduğunu, onu büyütür ve eğitirken en önemli noktanın onunla doğru iletişim kurması ve çocuğunun bağımsızlaşması gerektiğini anlaması gereken bir dönem oluyor. Bir çok anne , kendini ‘iyi bir anne’ hissetmek adına yetkin olduğu halde, çocuğunun kendi halledebileceği ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Oysa iyi bir ebeveyn olmanın ilk kuralı , çocuğu onun hızına ve ihtiyaçlarına göre desteklemek. Nasıl küçük bir çocuğun çalışıp eve para getirmesini beklemek onu istismar etmek anlamına geliyorsa, çocuğun yaşının karşılayabileceği sorumlulukları almasını engellemek de onu ihmal etmek demektir.
Sevgi-Disiplin Ekseninde Dengeyi Tutturmaya Çabalayın:
Her ebeveyn, mizacı, yaşam koşulları, hayat tecrübesi ve içinde bulunduğu kültürel ortama bağlı olarak kendine özgü bir ebeveynlik modeli geliştirir. Diğer yandan, çocuğun kişisel özellikleri de, uyguladığımız ebeveynlik modeli üzerinde etkilidir. Sakin mizaçlı bir çocukta doğal ebeveynlik sergilemek uyumlu ve kolay gözükürken, dürtüsel hareketli bir çocukta sınır koyma ve disiplin, ebeveynliğin merkezine yerleşmek zorunda kalabilir. Ebeveynlikte kendinizi bazen fazla baskıcı, bazen de fazla serbest bulabilirsiniz. İdeal ebeveynliğin sevgi-disiplin eksenindeki ince dengesini tutturmak aslında oldukça zorlu bir iştir. Farkındalık ve içgörü, ebeveynlik sürecinde de çıkış yolunuz olacaktır. Ebeveynlik yolculuğunuzda kendinizi geliştirmekten, gereken yerlerde destek aramaktan çekinmeyin.
Çocuklarınıza Bolca Vakit Ayırın, Onlarla Kaliteli Zaman Geçirin:
Sağlıklı çocuklar yetiştirmek, maddi kaynaklardan öte, insan kaynaklarının, insani sermayenin, zaman ayırabilmenin, duygusal paylaşımın üzerinde inşa edilmelidir; ancak o şekilde mutlu olabilen bireyler yetiştirebiliriz. Çocuklarımıza özellikle erken yaşlarda bol vakit ayırmalı ve vaktimizi sözel, işitsel,görsel,tensel,duygusal paylaşım üzerine planlamalıyız.
Çocukla Birlikte Büyümeye Hazır Olun:
Çoğu ebeveyn, çocuk yetiştirme sürecinde ve hayatın genelinde kendini, zorlanırken ve hatalar yaparken bulur. Her zaman çocuğumuza doğru rol model olamayız. Ama ebeveynler olarak insan gelişiminin yaşam boyu devam ettiğini hatırlamamız önemlidir. Aynı çocuklarımız gibi aslında biz de büyüyor ve gelişiyoruz. Yaptığımız hatalardan ders çıkarmak, iyi yaptığımız şeyleri fark etmek ve sürdürmek, yani çocuğumuzla birlikte kendimizi de geliştirmek doğru rol model olabilmenin temelidir.
7’den 70’e Herkesin Sorumluluğu Olsun:
Çocuklarımızın güçlü bir karaktere sahip olması için onlara bası yapmak,sürekli yol göstermek, tercihi ona bırakmadan onun için en doğru olanı seçmek, özerk olma çabasını çatışmaya dönüştürmek güçsüzleşmelerine sebep olur. Bırakın çocuklar belli sınırlar çerçevesinde kendilerini ve tercihlerini deneyimlesinler. Hayatı yaşayarak ve içinde aktif rol alarak tanısınlar; yara almayı da , o yarayı iyileştirmeyi de öğrensinler. Çocuklar aldıkları yaralar kadar , kazandıkları zaferler sayesinde de güçlü olmayı başarabilirler.
Çocuğunuzla İletişiminizi Güçlendirecek Özel Sözcükler Kullanın:
‘İyi ki varsın’, ‘Bir derdin olursa bil ki yanındayız.’ ‘Seninle yaşamak çok eğlenceli.’ ‘Sana güveniyorum’ ‘Gülmek sana yakışıyor.’ ‘Senin annen/baban olmak çok güzel bir duygu.’
Bursa Özel Osmangazi Okulları
PDR Birimi