DOKUN VE TAHMİN ET OYUNU
Evde ailecek oynanabilecek en güzel oyunlardan biri dokun ve tahmin et. Bir tepsiye farklı objeler koyun. Oyuncular kısa süreliğine tepsideki objelere baksın ve gözleri bağlansın. Daha sonra objelerin yerlerini değiştirin. Dokunarak objenin ne olduğunu tahmin edin. Bu oyun çocukların duyularını geliştirmesi açısından yararlıdır.
EVET HAYIR OYUNU
Çocukların gelişmesini sağlayan oyunlardan biri de evet hayır oyunudur. Oyunculardan biri soru soran, diğeri de cevap veren kişi olur. Soruları yanıtlayan oyuncu evet ya da hayır kelimesini kullanmadan yanıt vermelidir. Örneğin “Okula gidiyor musun?” sorusuna “Evet” yerine “Gidiyorum” yanıtını vermelidir. Bu oyun çocukların hızlı düşünme yeteneğini geliştirir.
İSİM ŞEHİR OYUNU
Oyuncular birer kâğıt kalem alır ve belirlenen bir harf üzerine oyun başlar. Herkes o harf ile başlayan isim, şehir, hayvan, bitki, eşya gibi birer örnek yazmalıdır. Her cevap için 10 puan verilir. Aynı cevabı verenler 5’er puan alır. Oyunu ilk önce bitiren 10’a kadar sayar ve diğer oyuncular hızlıca bitirmeye çalışır. En yüksek puanı alan kazanır ve yeni harfi belirler. Oyun bu şekilde devam eder.
21’E KADAR SAY OYUNU
Oyunun amacı 21’e kadar saymaktır. Oyunculardan herhangi biri 1 diye saymaya başlayacak, diğeri 2, bir diğeri 3 diyecek ve böylece devam edecektir ama oyunun bazı kuralları vardır:
-Eğer iki kişi aynı sayıyı söylerse,
-Bir kişi iki sayıyı peş peşe söylerse,
-Eğer sırayla giderseniz ve
-Kendi aranızda konuşursanız en başa, yani 1’e geri dönülecektir.
NOT: Bu oyun dikkatli bir biçimde dinlemeyi ve güçlü bir ekip ruhuna sahip olmayı gerektirir. Çoğu grup 21’e kadar gelemez. Grup oyunu birkaç kez denedikten ve en azından bir ilerleme kaydettikten sonra oyunu durdurabilirsiniz.
AKLIMDAN NE TUTTUM OYUNU
Bu oyunda bir kişinin aklından herhangi bir kelime tutması gerekir. Bu kelime özel isim, eşya, canlı kısacası her şey olabilir. Oyuncu, tuttuğu kelimenin ilk harfini diğer oyunculara söyler. Bu noktadan sonra diğer oyuncuların ona sorular yöneltmesi gerekir. Soruların formatı şu şekildedir: “Bir hayvan mı, bir eşya mı? Yerli bir film adı mı?” Aklından kelime tutan oyuncunun, kendisine yöneltilen tüm sorulara “… değil.” diyerek cevap vermesi gerekir.
Bir örnekle detaylandıralım: Örneğin ebe olan oyuncu aklından “kazak” kelimesini tutmuş olsun. Kelimenin k harfiyle başladığını öğrenen diğer oyuncular, sorularına başlar: “Bir hayvan mı?” Cevabın şu şekilde olması gerekir: “Kurbağa değil.” Soru soran oyuncuların, sordukları sorunun cevabı bilmesi gereklidir. Yani k harfiyle başlayan bir hayvan akıllarına gelmediyse, o soruyu soramazlar. Amaç, aklında kelime tutan oyuncuyu mümkün olduğunca sıkıştırarak bir soruya yanıt verememesini sağlamaktır. Çünkü bir soruyu yanıtlayamadığında, kelimenin ikinci harfini de söylemek zorunda kalır. Daha sonra sorulan sorular ise kelimenin ilk iki harfini kapsamak zorundadır. Böylelikle ebe olan oyuncuya tek tek harfleri söyletmek ve kelimeyi bulmak amaçlanır.
AİLECEK YAPILABİLECEK DİĞER ETKİNLİKLER
Bitki Dikimi ve Bakımı ile Kötü Enerjini At
Balkonunuzda ya da bahçenizde domates, salatalık, biber gibi ürünler ekerek onların gelişimini günbegün takip edebilirsiniz. Toprakla vakit geçirmek ve bir bitkinin büyümesine şahit olmak dinlendirici bir aktivitedir. Küçük sukulentler, çiçekli bitkiler de evde hobi olarak ilgilenebileceğiniz bitkilerdir. Bu bitkiler, ilgilenmesi zevkli olduğu kadar balkonlara ve evlere de görsel bir şölen sunar.
Genel Kültür Aktiviteleri
Kültürel birikim çocuklukta başlar. Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun genel kültürünü geliştirip sosyalleşebileceği pek çok aktivite vardır. İşte çocuklarla yapılacak etkinlikler serimizdeki kültürel aktivitelerden bazıları:
-İlgi alanlarına göre (Örn. arabalar, uçaklar, denizaltı araçları vb.) onu bir müzeye götürün.
-Kitap okuma alışkanlığı kazanması için düzenli olarak kitap okuyun ve kitap üzerine sohbet edin.
-Çocuklar için özel olarak düzenlenen atölyelere katılın.
– Alan gezileri yapıp eserler hakkında çocuklarınızla konuşun.
– Sanal turlarla gidilmesi zor olan yerleri keşfedin.
Evde Hareketsiz Kalma Spor Yap
Tüm günlerinizi yemek yiyerek, uyuyarak, bilgisayar başında hareketsiz kalarak geçirmek bedeninize saygısızlık olur. Gün içerisinde 1 saatlik zaman dilimini spor aktivitelerine ayırabilirsiniz. Çocuklar ile yapılan sporlar hem sizin hem onların sağlığı için oldukça önemlidir. Hem ruhsal hem fiziksel olarak desteği bulunan bu aktivite ile tatilinizi değerlendirebilirsiniz.
Ev İçinde Piknik Yapın
Yemek dolu piknik sepetinizi ve diğer piknik malzemelerinizi hazırlayın ve akşam yemeğinizi piknik yapıyormuş gibi yiyin. Aile hayatınızda bu tür çeşitliliklere sahip olmak aile üyeleri olarak daha yakın olmanızı sağlayabilir. Bu tür aktiviteler genellikle eğlence dolu akşamlar için bir katalizatör gibidir.
Kukla Yapımı
Kukla yapmak zor ama harika bir hobi. Temel seviyeden başlayarak ortaya güzel kuklalar çıkarabilirsiniz. İlk başta yaptıklarınız pek istediğiniz gibi olmayabilir fakat zamanla daha güzel kuklalar yapacağınıza eminim.