RAMAZAN-I ŞERİF AYINDA KUR’AN-I KERİMİ HATMETMEK SÜNNETTİR
Cebrail (a.s.) her yıl Ramazan-ı Şerif ayında, her gece gelir, Ramazan-ı Şerif ayının sonuna kadar Kur’an-ı Kerim’i Peygamber Efendimizle (s.a.v.) mukabele eder; yani Cebrail (a.s.) okur, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) dinler; Peygamber Efendimiz (s.a.v) okur, Cebrail (a.s.) dinlerdi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) dünyadan ahirete irtihal ettikleri sene, bu mukabele iki kere yapılmıştı.
Hatimden sonra hemen diğer hatme başlamak da sünnettir. Ubey bin Ka’b (r.a.) “Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Kul euzu bi Rabbinnâs suresini okuyunca Fatiha’dan başlar ve Bakara Suresi’nin ‘Ve ülâike hümü’l müflihûn’a kadar ilk beş Ayet-i Kerime’yi okuduktan sonra hatim duasını yapardı.” buyurmuştur.
Hatimden sonra dua etmek de sünnettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Kur’an’ı hatmeden kimsenin duası kabul olunur.” buyurmuştur.
8.GÜNÜN HADİS-İ ŞERİFİ
‘’Bir kul Kur’ân-ı Kerim’i hatmettiği zaman ona hatminin akabinde altmış bin melek salât (dua) eder.”
(Deylemî)
8.GÜNÜN KELİMESİ
HATİM
Allâhü Teâlâ tarafından Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) bir mucize olarak indirilen Kur’an-ı Kerim’i başından sonuna kadar okumaya denir.
9.GÜNÜN KONUSU
EN DOĞRU YOL
Ömer bin Abdülaziz Hazretlerinden (rah.), Basra valisine tavsiyeler:
“Ben sana, Allâhü Teâlâ’ya karşı takvalı olmanı ve dini hususlarda orta yolu tutmanı tavsiye ediyorum.”
Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sünnet-i seniyyesine sımsıkı sarıl.
Bid’at ehlinin sonradan ortaya çıkardıkları şeylerden her zaman uzak dur.
Ashab-ı Kiram’ın kendileri için razı oldukları şeylere, sen de kendin için razı ol. Çünkü onlar, yaptıkları bir işin sonuçlarını düşünerek yapmışlardır. Terk ettikleri işi de, sahip oldukları yüksek anlayışları ile terk etmişlerdir. Onlar, işlerin en doğrusunu en iyi şekilde bilirlerdi.
Ashab-ı Kiram her konuda bize rehberdir. Onlar, yeteri kadar, yerinde ve zamanında konuşmuşlardır. Gönüllerimize şifa veren sözler söylemişlerdir.
Onların yolundan gitmeyip onların gösterdikleri yola noksanlık ve fazlalık katmaya çalışanlar pişman olmuşlardır. En doğru yol, Ashâb-ı Kiram’ın yoludur.”
9.GÜNÜN HADİS-İ ŞERİFİ
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ, ümmetimden bir kimseye hayır (ihsân etmeyi) murâd ettiği zaman, onun kalbine, ashâbımın sevgisini verir.”
(Deylemî, Müsnedü’l- Firdevs)
9.GÜNÜN KELİMESİ
İstikâmet
Doğruluk, vazifelerde dine uygun hareket etmek, sadakatten ve ölçülü olmaktan ayrılmamaktır.